Święto Purim w Hali Gwardii, 23-25 lutego 2018. W ten weekend w Hali Gwardii z okazji nadchodzącego święta Purim zapoznawać się będziemy z kulturą żydowską – skupiając się w szczególności na jej smakach.Weekend zaczniemy w piątek, 23 lutego o godz. 20.00 imprezą zatytułowaną “Clubbing by Tel Aviv”, podczas której postaramy się odwzorować imprezę rodem z Tel Avivu w centrum Warszawy ;)W sobotę od godziny 13:00 zapraszamy na spotkanie z Malką Kafką, autorką książki “God food. Boska kuchnia Malki Kafki”.

Podczas gotowania na żywo, Malka Kafka opowie nam o tajnikach swojej kuchni i miłości do jedzenia. O godzinie 15:00 zapraszamy na spotkanie autorskie z Malką, które poprowadzi Agata Olejniczak.

 

Nową książkę Malki Kafki będzie można kupić na stoisku wydawnictwa Znak od godz.13.00.

O godzinie 20:00 tradycyjnie zapraszamy na koncertową “Scenę Hali Gwardii”.W ten weekend czeka Was moc muzycznych atrakcji! Już o godzinie 20:00 scenę przejmie zespół „Alergen”, a o 22:00 zadebiutuje zespół „The Screaming Creatures”. Imprezę zamknie DJ Yoonior.W niedzielę wrócimy do odkrywania tajników tradycyjnej kuchni żydowskiej.

O godz. 12.00 rozpoczniemy animacje dla dzieci, podczas których najmłodsi będą lepić i wypiekać karnawałowe słodkości.

 

A od godziny 13:00 Robert Sulkiewicz – założyciel i wieloletni właściciel kultowej “Knajpy U Fryzjera” w Kazimierzu Dolnym – poprowadzi dla Was warsztaty kulinarne.Podczas warsztatów opowie o święcie Purim, szabasie i zwyczajach żydowskich oraz pokaże jak przygotować pyszną ucztę, w skład której wejdą:

Przekąska:Gehakte Leber, czyli Kawior Żydowski – pasta z wątróbek drobiowych, gotowanych jajek oraz podsmażanej na gęsim smalcu cebulki.Danie główne:Maca serowa – kawałki macy przekładane dwoma rodzajami serów, sos oliwno-czosnkowy Deser:Uszka Hamana – trójkąciki z ciasta wypełnione marmoladą.Koszt warsztatów wynosi 50 zł. Zgłoszenia przyjmujemy na adres mailowy: HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected] (w tytule maila prosimy wpisać: Warsztaty kulinarne 25.02 oraz Imię i Nazwisko uczestnika).

 

Jak co tydzień zapraszamy wszystkie dzieci na niedzielne warsztaty kulinarne z Martą.

Tym razem Marta z pomocą Roberta Sulkiewicza nauczy dzieci wypiekać hamantasze – tradycyjne dla kuchni żydowskiej nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta.

Warsztaty odbędą się w dwóch turach o 12:00 oraz 13:30.

 

Do zobaczenia!