Słodki Weekend Bez Cukru w Hali Gwardii
13-15 października 2017

W dniach 13-15 października br. w Hali Gwardii odbędzie się Słodki Weekend bez Cukru. Jest to wydarzenie organizowane przez Fundację Szczęśliwi bez cukru, która przekazuje wiedzę
o zdrowych zamiennikach cukru, uczy wykonywania zdrowych i pysznych słodyczy. W programie wydarzenia m.in. wykłady, warsztaty, gala „Krzepcy bez cukru”. Będzie również okazja do
ustanowienia rekordu Polski w lepieniu słodyczy bez cukru.

Zapraszamy od piątku do niedzieli!
Hala Gwardii łączy przestrzeń dla pasjonatów dobrego jedzenia i działalności kulturalnej w jednym miejscu. W tym obiekcie znajdziemy zarówno przestrzeń targową, w której możemy zaopatrzyć się wysokiej jakości żywność, jak i strefę gastronomiczną serwującą różnorodne, zdrowe i dostosowane do każdej kieszeni potrawy. Hala Gwardii to także oferta kulturalna będąca mocnym filarem działalności obiektu oraz miejsce, które będzie odwoływać się do historii i chwil triumfu polskich bokserów, którzy właśnie w Hali Gwardii pod okiem trenera Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali z najlepszymi.
Koncepcja i oferta nowo otwartej Hali oddaje klimat kultowych obiektów na świecie, które łączą ze sobą rolę targu i miejsca kulturalno-integracyjnego. Są to m.in. lizbońskie Mercado da Ribeira czy Mercado Boqueria w Barcelonie.

Projekt architektoniczny nowej hali przygotowała znana i ceniona
warszawska pracownia architektoniczna „Bulanda, Mucha – Architekci”. Hala Gwardii jest zawsze czynna od piątku do niedzieli.

RAMOWY PLAN „SŁODKI WEEKEND BEZ CUKRU”

13-15 PAŻDZIERNIKA 2017

PIĄTEK – 13.10.2017, godz. 17.00-20.00
„Słodko, choć bez cukru!” Dlaczego cukier szkodzi i czym go zastąpić? – pokaz gotowania z wykorzystaniem 9 zdrowych zamienników cukru rekomendowanych przez Fundację Szczęśliwi bez cukru; prowadzenie: Małgorzata Sobczyk, specjalistka żywienia człowieka.

SOBOTA – 14.10.2017, godz. 11.00-17.00
”Rekordowo szybkie, rekordowo proste, rekordowo pyszne!” – bicie rekordu Polski w ilości ulepionych słodyczy bez cukru.
Ring dla zdrowia – 20-minutowe rozmowy na ringu z udziałem specjalistów różnych dziedzin – dietetyków, lekarzy, sportowców, praktyków bezcukrowej diety.
Warsztaty – joga na krześle, czyli proste ćwiczenia fizyczne specjalnie opracowane i dedykowane osobom pracującym przy biurku i warsztaty „Detoks sokowy”.

NIEDZIELA 15.10.2017
 12.00-15.00 – warsztaty słodyczy bez cukru, zajęcia skierowane dla całych rodzin.
 19.00-21.00 – „Gala Krzepcy Bez Cukru” – wręczenie certyfikatów “Miejsc wolnych od cukru” oraz statuetek “Krzepcy bez cukru”, koncert gry na gongach.

Ponadto w trakcie wydarzenia odbędzie się Słodki Targ Bez Cukru. Będzie tam można kupić produkty, które zostaną wykorzystane podczas warsztatów.

Słodki Weekend Bez Cukru Hala Gwardii 13-15.10.2017

SZCZEGÓŁOWY HARMONOGRAM

“I Bezcukrowy Targ” towarzyszący wszystkim punktom programu w godzinach ich odbywania się, od piątku do niedzieli. Będzie tam można kupić produkty, których użyjemy na warsztatach, aby pokazać, że można samemu wykonywać proste, pyszne i zdrowe słodycze bezcukrowe.

13.10.2017 (piątek) 10.00-11.00 spotkanie z dziećmi ze szkół podstawowych z Mokotowa, ok. 100 osób, warsztaty słodyczy bez cukru oraz zwiedzanie Hali Gwardii z przewodnikiem.
17.00-20.00 „Słodko, choć bez cukru!” Dlaczego cukier szkodzi i czym go zastąpić? Przedstawiamy 9 zdrowych zamienników cukru rekomendowanych przez Fundację Szczęśliwi bez
cukru Prowadząca: Małgorzata Sobczyk specjalistka żywienia człowieka. Na 3 stołach równolegle 3 blogerki (2 metry zdrowia, Szczęśliwi Bez Cukru, Vege Kika) przygotują dania z każdym zamiennikiem cukru z osobna. Prowadząca na bieżąco opowiada o zamiennikach, rozmawiając z blogerami, komentując, odpowiadając na pytania publiczności. Publiczność może się
włączyć w wykonywanie tych potraw tak, aby każdy mógł zobaczyć praktyczne wykorzystanie danego zamiennika.
17.00-18.00: ksylitol, erytrol, inulina
18.00-19.00: stewia, melasa, banany
19.00-20.00: daktyle, inne suszone owoce (rodzynki, morele, figi), świeże owoce

14.10.2017 (sobota) 11.00-17.00 ”Rekordowo szybkie, rekordowo proste, rekordowo pyszne!” – sprawdzimy, ile Kulek Mocy możemy zrobić w 6 godzin przy udziale kilkuset osób w Hali Gwardii! Będziemy wykonywać 6 rodzajów słodyczy:
Ciasteczka Franciszka oraz pralinki Kawowa rozkosz (z kawą zasadową), Pralinki daktylowe/orzechowe z ekspandowanymi ziarnami oraz Jaglano-kokosowe. Czekoladowy uśmiech (daktyle, orzeszki ziemne i kakao) oraz batony białkowe dla sportowców. RING DLA ZDROWIA równolegle do wykonywania słodyczy prowadzący Janusz Wiśniewski (fundator Fundacji Szczęśliwi bez cukru, muzyk, jogin, urodzony gawędziarz) razem z Agnieszką Szuryga (psycholog, wykładowca) poprowadzą krótkie rozmowy na ringu: 12.30 “Dlaczego bez cukru?” z udziałem lekarzy; 13.30 „Sport bez cukru” z udziałem sportowców, 14.30 ”Dieta podczas podróży z udziałem podróżników; 15.30 “Chudnij przy okazji” z udziałem osób, które schudły dzięki Fundacji; 16.30 Szczęśliwe i zdrowe dziecko w rodzinie bez cukru”.

Ponadto odbędą się warsztaty:
JOGA NA KRZEŚLE – proste ćwiczenia fizyczne specjalnie opracowane i dedykowane osobom pracującym przy biurku.
DETOKS SOKOWY – dieta płynna składająca się z bogatych w fitoskładniki soków owocowo- warzywnych. Dzięki wysokiemu stężeniu antyoksydantów zmniejsza stany zapalne towarzyszące
chorobom cywilizacyjnym, wspomaga funkcjonowanie wątroby i oczyszczanie z toksyn, zaś zawarte probiotyki regulują pracę jelit oraz przyczyniają się do poprawy odporności.

 

15.10.2017 (niedziela) 12.00-15.00 warsztaty słodyczy bez cukru dla całych Rodzin w Hali
Gwardii19.00-21.00 „GALA KRZEPCY BEZ CUKRU” na historycznym ringu bokserskim w centrum Hali Gwardii – prowadzą Agata Swornowska (prezenterka, dziennikarka) oraz Janusz Wiśniewski:
 Certyfikaty “Miejsce wolne od cukru” oraz prezentacja Bezcukrowej Mapy Warszawy (na mapie są 23 miejsca, w tym 9 wolnych od cukru i 14 z opcjami bezcukrowymi)
 Wręczenie statuetek “Krzepcy bez cukru”: laureaci Malka Kafka, Maciej Rock, Piotr Henschke
 Część artystyczna – koncert na gongach, zagrają przedstawiciele Rady Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru – dietetycy, jogini, muzycy: Agnieszka Wiśniewska, Janusz Wiśniewski, Andrij Romaniv
 Słodka Uczta – poczęstunek przygotowany przez certyfikowane lokale: Tel-Aviv, Leonardo Verde, Sugarfree, Słodki Bez, EcoChef.

NAJWAŻNIEJSZE PUNKTY PROGRAMU:
 pokaz gotowania z wykorzystaniem zamienników cukru (piątek 17-20.00)
 rekord Polski w lepieniu słodkich kulek (sobota 11-17.00)
 dyskusje panelowe na ringu (sobota 11-17.00)
 Gala Krzepcy Bez Cukru – wręczenie certyfikatów, statuetek, koncert na gongach (niedziela
19-21.00)

SYLWETKI BLOGEREK

2 Metry Zdrowia http://2metryzdrowia.pl/
Małgorzata Wojas – osoba, która łamie tabu mówiąc otwarcie i szczerze o chorobach układu pokarmowego. Jej blog 2 Metry Zdrowia to miejsce, w którym dowiesz się więcej o nieszczelności
jelit, chorobach autoimmunologicznych oraz mikroflorze jelitowej.
Vege Kika http://vege-kika.blogspot.com/
Monika Prucnel – studentka Żywienia Człowieka na SGGW. Jest też polonistką i socjolożką, pracuje jako copywriter. Wegetarianka, która prowadzi bloga kulinarnego Vege Kika oraz pisze artykuły na
temat zdrowego odżywiania. Zainteresowana wpływem diety na występowanie chorób cywilizacyjnych. Lubi jazdę na rowerze, jogę i książki kryminalne. Szczęśliwi Bez Cukru https://szczesliwibezcukru.pl/
Agnieszka Wiśniewska – fundatorka, członek Rady Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru, inicjatorka i pomysłodawczyni Fundacji oraz akcji Słodkie Życie Bez Cukru. Dietetyk, naturopeutka, doradczyni
żywieniowa, muzyk, instruktorka jogi, instruktorka harcerska. Pomaga dotrzeć do potrzeb własnego ciała i nawiązać z nim kontakt. Prowadzi zajęcia gotowania intuicyjnego. Matka czwórki wspaniałych dzieci.
Natalia Łaszkiewicz – studentka Żywienia Człowieka i Oceny Żywności na warszawskiej SGGW. Pasjonatka dietetyki klinicznej oraz leczenia jedzeniem. Zwolenniczka zdrowego podejścia do życia. Zafascynowana kulturystyką, sportami siłowymi i fitnessem.

KRZEPCY BEZ CUKRU- informacje

Kiedy Melchior Wańkowicz stworzył hasło: Cukier krzepi, statystyczny Polak zjadał 10 kg cukru rocznie – dzisiaj jest to ok. 40 kg cukru na rok, czyli 30 łyżeczek cukru dodanego dziennie! Nawet jeśli nie słodzimy kawy czy herbaty, ale kupujemy w sklepie chleb, płatki śniadaniowe, jogurty, keczup, musztardę, przyprawy czy warzywa w puszce, to i tak wielokrotnie przekraczamy dzienną dawkę cukru bezpieczną dla naszego zdrowia… Dlaczego cukier jest taki groźny? W znanym powiedzeniu, że cukier to ”biała śmierć” nie ma niestety przesady… Cukier uzależnia jak narkotyki, a jego nadużywanie leży u podłoża większości chorób cywilizacyjnych: otyłości, cukrzycy, chorób serca, autoimmunologicznych, nowotworów, alergii… Taka jest gorzka prawda o cukrze… Na szczęście coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę i nie tylko sami rezygnują z cukru, ale też przekonują do tego innych. Rada Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru takie postawy wyróżnia tytułem Krzepka / Krzepki Bez Cukru, przyznając go wraz z okolicznościową statuetką tym ludziom, którzy poprzez osobisty przykład inspirują innych do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, a ponadto propagują świadomość szkodliwego wpływu cukru na zdrowie i jakość życia człowieka. 15 października w Hali Gwardii w godz. 19.00-21.00 odbędzie się I Gala Krzepcy Bez Cukru, kiedy to pierwsze tytuły Krzepkich otrzymają:
Malka Kafka – businesswoman, startuperka, restauratorka i promotorka zdrowego życia, założycielka Tel Aviv Food & Wine, który to lokal jako pierwszy w Warszawie otrzymał certyfikat Miejsca Wolnego od Cukru w marcu 2016.

Maciek Rock – za dzielenie się codziennym doświadczeniem mężczyzny, ojca, radiowca, prezentera telewizyjnego, który z całą Rodziną pokazuje, że szczęśliwe i słodkie życie bez cukru jest możliwe.
Piotr Henschke – vegan chef, trener, organizator imprez kulinarno kulturalnych, którego dewizą jest smak, zdrowie i ekologia w jednym. Statuetka Krzepki/Krzepka Bez Cukru będzie wykonana z drzewa przez Janusza Wiśniewskiego – założyciela Fundacji, właściciela firmy zajmującej się ekologicznym recyklingiem palet, sponsora eventu.

 

SYLWETKI UCZESTNIKÓW ROZMÓW NA RINGU

Dorota Kalwajt – lekarka z gruntownym wykształceniem medycznym i wieloletnią praktyką. Od 20 lat nieprzerwanie zgłębia holistyczne podejście do medycyny, które pozwala jej spojrzeć szerzej na ludzkie zdrowie. Ponadto uczy kinezjologii, czyli pracy z ciałem i energią.
Agnieszka Wiśniewska – fundatorka, inicjatorka i pomysłodawczyni Fundacji oraz akcji Słodkie Życie Bez Cukru. Dietetyk, naturopeutka, doradczyni żywieniowa, muzyk, instruktorka jogi, instruktorka harcerska.
Magda Bębenek – podróżniczka po świecie, autorka książek ”Polka potrafi” oraz ”Polka potrafi – życie zaczyna się po 40.”autorka bloga http://magdabebenek.pl/
Małgorzata Sobczyk – wiceprezeska Fundacji, specjalistka żywienia człowieka, zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Poza konsultacjami dietetycznymi zaangażowana w szeroko pojętą edukację
żywieniową – wykłady, warsztaty i konferencje. Współautorka książki „Uodpornij się, jedząc świadomie” oraz autorka bloga BiteThru http://bitethru.blog.pl/ i e-booka ”Słodki odwyk”, opracowała także e-booki Cukier a sport oraz Słodki Piknik https://szczesliwibezcukru.pl/pobierz/
Anna Żuławnik – dietetyczka bezcukrowa, specjalizuje się w poradnictwie żywieniowym i układaniu indywidualnych diet, szczególnie w chorobach cywilizacyjnych, redukcyjnych i wegetariańskich. Współautorka strony https://www.witaland.com/

Barbara Wojtaszek – prezeska Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru, w organizacjach pozarządowych od 1996, opiekunka wolontariatu, copywriterka, organizatorka imprez i wydarzeń, ponadto dziennikarka internetowa, polonistka i anglistka.
Małgorzata Rusek – dietetyk, entuzjastka dietoprofilaktyki, wyznająca zasadę, że odżywiać się zdrowo to znaczy „ze zdrowym rozsądkiem”. Autorka bloga Dietetyk z pasją: www.malgorzatarusek.pl oraz e-booka ”Chudnij przy okazji”.
Dodatkowo, jako przedstawiciele bezcukrowych rodzin, na ringu pojawią się właściciele certyfikowanego lokalu Sugarfree, Piotr i Alicja Skarżyńscy oraz 11-letnia Tosia – laureatka konkursu
Fundacji na bezcukrowy autorski przepis skierowanego do uczniów podczas wakacyjnej akcji Lato w Mieście – wraz z Rodzicami.