Hala Mirowska i Hala Gwardii wybudowane w latach 1899-1902 stały się na długo największymi obiektami handlowymi w Warszawie. Umożliwiały lepszą organizację handlu i podniesienie warunków higienicznych sprzedaży. Stragany i sklepy były wynajmowane indywidualnym przedsiębiorcom, sprzedawano w nich produkty spożywcze oraz przedmioty związane z gospodarstwem domowym. Po drugiej wojnie światowej Hala Gwardii służyła jako tymczasowa zajezdnia autobusowa, a po przekazaniu klubowi Gwardia Warszawa, stała się centrum polskiego boksu. To tu, pod okiem legendarnego Trenera Feliksa „Papy” Stamma polscy pięściarze trenowali i wygrywali międzynarodowe mecze bokserskie oraz odnieśli historyczny sukces podczas Mistrzostw Europy w Boksie w 1953 roku.
Nominacja do nagrody kulturalnej “WDECHY 2017” w kategorii miejsce roku.
Nagroda w kategorii “FOOD CONCEPT” magazynu Warsaw Insider 2017.

Nasza Koncepcja

Twórcy dzisiejszej Hali Gwardii inspirację do działania pełnymi garściami czerpią zarówno z historii obu Hal Mirowskich, jak i z takich miejsc jak lizbońskie Mercado da Ribera, londyński Borough Market, nowojorski Chelsea Market, lyońskie Les Halles De Bocuse czy Mercado Boqueria w Barcelonie. W ten sposób na mapie Warszawy pojawiło się nowe miejsce spotkań, które łączy ze sobą dobre jedzenie oraz kulturę. Dotychczas Warszawa nie miała miejsca o takim charakterze.

Targ

Kultura

Jedzenie

Zakupy na Targu można połączyć z weekendowym śniadaniem lub lunchem, a to za sprawą strefy gastronomicznej. Restauratorzy przygotowują posiłki, które można u nas zjeść wraz z przyjaciółmi w wielkiej wspólnej jadalni. Podczas kolacji natomiast, uczestniczyć można w wyjątkowych wydarzeniach muzycznych, odbywających się na scenie Hali Gwardii.